Nieuws Oost-Vlaanderen Faillissementenstroom wakkert aan: vorige maand bijna 1.000 bedrijven over de kop, Oost-Vlaanderen blijft relatief gespaard

Faillissementenstroom wakkert aan: vorige maand bijna 1.000 bedrijven over de kop, Oost-Vlaanderen blijft relatief gespaard

Faillissementenstroom wakkert aan: vorige maand bijna 1.000 bedrijven over de kop, Oost-Vlaanderen blijft relatief gespaard

Het aantal faillissementen in België is de afgelopen maanden bijna onafgebroken gestegen. In mei werden er net geen duizend (988) ondernemingen failliet verklaard, in Vlaanderen was er zelfs een recordaantal falingen. Volgens het handelsinformatiekantoor Graydon, dat de cijfers verzamelt, wijzen die erop dat “de reeds lang verwachtte faillissementenstroom als gevolg van de covidperiode nu geleidelijk aan steeds sterker aanzwengelt”.

Tijdens de coronacrisis werden er maatregelen getroffen om bedrijven te beschermen. Graydon waarschuwt al langer voor een faillissementengolf eens die maatregelen verdwijnen, en die lijkt nu echt op gang te komen. “We zien nu acht maanden opeenvolgend, maand na maand, een steeds meer uitgesproken stijging (alleen in april zagen we een knik) van het aantal faillissementsuitspraken”, klinkt het.

Zwaarste meimaand ooit

Met 988 faillissementsuitspraken in heel België waren er bijna dubbel zoveel als in mei vorig jaar. Daarmee was het de op twee na zwaarste meimaand ooit. In Vlaanderen werd er met 566 falingen zelfs een nieuw meirecord gevestigd.

In tegenstelling tot de provincies Antwerpen (+200%) en Vlaams-Brabant (+183%) sneuvelde er geen meirecord in Oost-Vlaanderen. In de hele periode januari-mei werden er 489 nieuwe faillissementen geopend in de provincie: een stijging van 46% tegenover een jaar eerder. Enkel in de provincie Limburg is dat cijfer lager. Volgens Graydon vallen de klappen in Oost-Vlaanderen vooral in de bouw, de horeca en de transportsector.

Privévermogen in de zaak

Ondanks de succesvolle overheidsmaatregelen tijdens corona, brachten vooral kleinere ondernemers ook massaal privévermogen in hun zaak in, legt het handelsinformatiekantoor uit.

“De effecten van de recentere schokken – vaak als gevolg van de covidperiode -, waaronder de verder aanwassende inflatie, materiaaltekorten, arbeidsschaarste, maar ook het veranderende consumentengedrag, betekenen voor vele van die kleinere ondernemingen de finale doodssteek”, luidt het. “De recentere Oekraïne-perikelen versterken dit alles, maar zijn als ‘oorzaak an sich’ nog niet meetbaar in de faillissementenhausse.”

 

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.