Nieuws West-Vlaanderen Oesterbank motiveert werknemers met communicatiebord

Oesterbank motiveert werknemers met communicatiebord

Oesterbank motiveert werknemers met communicatiebord

Met de steun van 4Werk en POM West-Vlaanderen implementeerde maatwerkbedrijf Oesterbank uit Oostende een nieuw gevisualiseerd communicatiebord. Niet alleen om targets te visualiseren, maar bovenal om mensen te stimuleren.

Oesterbank is een maatwerkbedrijf uit Oostende met 500 werknemers. “We zijn actief in drie pijlers, supply chain met toegevoegde waarde, enclaveverwerking en regio gebonden activiteiten zoals het op een ecologische manier wassen van transportbakken voor de voedingsindustrie aan de kust. De ruggengraat van het bedrijf is het Just in Time transport”, zegt Wouter Desplenter, algemeen directeur van Oesterbank.

Visualiseren en motiveren

Bij Oesterbank ligt de focus op het beste uit mensen halen en op het stimuleren van zelfsturende teams. De ontwikkeling van het communicatiebord of andon is er niet alleen om het target te visualiseren, maar ook om mensen te motiveren. Desplenter toont aan dat het belangrijk is dat elk team op een eenvoudige manier hun target kan instellen, in plaats van de traditionele manier waarbij het management het target vooropstelt. “Elk team gaat op zoek naar hun teamcapaciteit. Ze werken naar een zelfgekozen target en evalueren op het einde van de dag. Mensen zijn betrokken, gemotiveerd en kunnen hierdoor groeien in hun job.”

De communicatieborden zijn makkelijk in gebruik en vlot aanpasbaar. “Traditioneel worden andons geplaatst op langlopende series. Binnen Oesterbank verleggen we de focus naar kortlopende series. De communicatieborden op wieltjes kunnen makkelijk verplaatst worden waardoor ze inzetbaar zijn op verschillende productielijnen”, aldus Desplenter.

Traject van co-creatie

De polyvalente andon is ontwikkeld in samenwerking met de eindgebruiker. “Het is een traject van co-creatie. De ontwikkeling samen met onze mensen is uniek in het verhaal en zorgt ervoor dat de oplossing gedragen wordt op de werkvloer. In dit traject is er geluisterd naar wat er in de productie nodig was. Zo was er inspraak van leidinggevenden, de sociale dienst, ingenieurs en ergotherapeuten”, verduidelijkt Desplenter.

Technologie kan moeilijk werk gemakkelijk maken en mensen sterker in hun schoenen laten staan. Via het project COVATTI integreren 4Werk en POM West-Vlaanderen technologische innovatie op de werkvloer en positioneren ze zich als pioniers.  Zo zetten ze maatwerkbedrijven in hun positie als betrouwbare toeleverancier voor de West-Vlaamse maakindustrie kracht bij.

Ontdek de andere innovatieve technologieën bij de West-Vlaamse maatwerkbedrijven

POM West-Vlaanderen heeft de ambitie om samen met haar partners van West-Vlaanderen een provincie te maken waar ondernemers op een duurzame manier kunnen groeien.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.